Com ens afecta l’estrès

Com ens afecta l'estrès

 

anxiety-1337383_640Avui us vull parlar de l’estrès i quines són algunes de les seves conseqüències amb què estic segura que molts de vosaltres us sentireu identificats.

Des de l’inici de la humanitat, l’ésser humà ha estat avesat a l’estrès però a un tipus d’estrès molt diferent al qual ara ens hem d’afrontar.

Abans ens podia perseguir un animal ferotge o bé, pel motiu que sigui, un dia determinat no hi havia suficient menjar per alimentar a tota una família…però era un estrès “curt”, és a dir, que tenia un inici i un final.

Avui en dia els nostres estressors són llarguíssims: hipoteques de 25 anys, malestar a la feina que no podem deixar perquè sinó no arribem a finals de mes,…: això fa que el nostre cos deixi de funcionar com una màquina perfecta.

L’estrès mantingut en el temps, ens provoca a la llarga l’activació del sistema immune, que haurà de treballar intentant sol·lucionar problemes per als quals no està programat.  Tenim una quantitat de cortisol (hormona de l’estrès) elevadíssima que ens provoca que ens tornem resistents a ell. I, mira per on, al final de tots aquests processos acabem amb símptomes atòpics, al·lèrgies, estem cansats al despertar-nos i després de dinar no ens podem ni moure…. i així podríem seguir arribant a fer una llarga llista.

Tot això ho podem regular amb el nostre estil de vida: dieta adequada, exercici físic adaptat als nostres gustos i al temps del qual disposem, contacte social i sobretot pensament positiu.

Un exercici fantàstic i que us proposo a tots és escriure 2 coses al matí que ens agradaria fer aquell dia i “que siguin factibles” i escriure 2 coses a la nit per les quals donar les gràcies. Això allibera endorfines i  fa baixar l’estrès i el dolor.

Finalment, us dic un secret: si feu aquest exercici amb els vostres fills us sorprendran perquè segur que per una de les coses que donaran les gràcies és per poder haver estat una estona amb vosaltres.

Fins aviat.

Montse.

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *